Min indre Zakarias

  • PDF
  • Udskriv


Hvis man spørger en flok konfirmander, hvem der er klogest på det med Gud, en gammel præst eller en ung teenager, så svarer de altid rigtigt. Det er naturligvis teenageren. Det er en pointe i indledningen til Lukasevangeliet. Der kommer en engel til en gammel præst og siger, at han er blevet bønhørt, og så svarer han: Det kan ikke passe! Derefter kommer samme engel til en ung fattig teenagepige og siger, alle Guds folks bønner skal opfyldes gennem det barn, hun skal føde. Og så svarer hun ved at stille sin krop og sin fremtid til rådighed for Guds plan.
Godt gået, Maria. Den gamle Zakarias var så klog og livserfaren. Men samtidig så fastlåst i sine egne cirkler, at han i første omgang slet ikke var modtagelig for et budskab fra Guds verden. Maria hører det mest utrolige, der nogen sinde er sagt til et menneske. Du skal blive med barn uden at være sammen med en mand, men ved Guds nærvær og indgreb. En sådan forklaring på en graviditet ville næppe vække genklang hos mor Anna eller nabolaget i Nazaret. Og hvad med Josef? Fremtiden var kaotisk, men Maria er i stand til at hvile i, at det tager Gud hånd om.


Vi har vist nok alle en snert af Zakarias i os. Erfaringen siger os, at én, der er årtier over den fødedygtige alder ikke kan blive gravid. Eller en teenagepige, der ikke har været sammen med en mand. Og det med, at den Almægtige Gud i Himlen forener sig med et mikroskopisk æg i Marias livmor, så at Gud selv forener sig med kød og blod, det strider mod det normale billede, som både jøder og grækere havde af Gud og mennesker. Det, som i en normal sammenhæng er noget godt, livserfaring og sund fornuft, kan gå hen og blive en blokering for at høre evangeliet.
Evangeliet knyttet til Jesu undfangelse og fødsel er, at Gud i Himlen blev vores bror. Han møder os i øjenhøjde, for at vi kan lære Gud at kende. Evangeliet knyttet til Jesu død og opstandelse er, at Jesus blev vores stedfortræder og åbnede døren til Paradiset for os. Måske har vi en indre Zakarias, der siger: Det kan ikke passe. Jeg har det i al fald selv sådan, men jeg er jo også ved at være en halvgammel, erfaren præst. Derfor prøver jeg at finde en indre Maria, dvs. en villighed til at tage evangeliet til mig, selv om det lyder utroligt og anderledes.
Er der virkelig en sammenhæng mellem en død tømrer fra første århundrede og en halvgammel præst i det 21. århundrede. Ja, det er der, siger min indre Maria. Jeg er tænkt med i Guds evige, utrolige plan, og derfor handlede Guds søn til bedste for mig mange århundrede, før jeg blev født. Som Maria sagde det i sin sang: Den Mægtige har gjort store ting imod mig. Glædelig påske!

Kærlig hilsen Børge Haahr Andersen

Børge Haahr Andersen er rektor på Dansk Bibel Institut og åndelig vejleder for KVM.

 

Søg